Taloyhtiön yhteiset tilat yhteiseksi hyväksi

11.1.2019

Olet saattanut istua joskus taloyhtiösi kokouksessa yhtiön kerhotilassa. Usein näitä tylsännäköisiä tiloja voisi kohentaa ja käyttää niitä myös asukkaiden virkistys- ja hyötykäytössä. Sellainen vaikuttaisi varmasti asukkaiden kokemaan yhteisöllisyyteen. Mietihän vaikka joulun aikaan: glögikutsut nyyttikestiperiaatteella omassa kerhotilassa!

Usein nuoret ihmiset toimivat suunnannäyttäjinä yhteiskunnassa. Nyt yhteisöllisyyttä halutaan edistää esimerkiksi opiskelija-asuntojen rakentamisessa tai niiden peruskorjaamisessa. Samaan voisi pyrkiä taloyhtiössä, vain vähän mielikuvitusta (ja tietysti eurojakin) käyttäen.

Aluksi tärkeintä on selvittää, mitä mahdollisten yhteistilojen käytöllä tavoitellaan. Asukkaiden tahtotilan selvittäminen on siksi oleellista. Parhaimmillaan yhteistilat voisivat lisätä taloyhtiössä yhteishenkeä. Riittävä satsaaminen seinien sisäpuolelle loisi viihtyisän ympäristön, jossa syntyisi luontevasti ajatustenvaihtoa myös taloyhtiön kehittämiseksi.

Mitä kerhotilassa voisi tehdä?

Koen taloyhtiön kerhotilan viihtyisänä sieluni silmin vasta sitten, kun tila on kaunis. Kokouksia varten tilassa pitäisi olla istuimia, esimerkiksi päällekkäin pinottavia jakkaroita ja vaikkapa taittopöytiä pöydiksi. Sohvassa olisi miellyttävä istua, muutama nojatuoli, sohvapöytä sekä lehti- tai kirjastonurkkaus – tämä olisi jo varsin hyvä alku.

Silloin yhteistilassa olisi mukava pelata lautapelejä, koota lastenlastensa kanssa palapelejä ja kokoontua yhdessä talon asukkaiden kanssa vaikka askartelemaan ennen joulua ja pääsiäistä. Nuoremmat voisivat näyttää mallia vanhemmille ja toisinpäin. Neulekerhoissa voitaisiin opastaa villasukan kantapään neulomista, minkä osaaminen ei suinkaan ole itsestään selvää. Matkakertomuksia kuunnellessaan voisi päästä itsekin nojatuolimatkalle vieraisiin kulttuureihin. Niksinurkassa jaettaisiin leivonta- ja ruokavinkkejä tai yksityiskohtaisia tietoja tyyliin, miten paprikasta saa valkoisen osan helpoiten pois tai keitetyn kananmunan kuorittua nopeiten.

Osa taloyhtiön asukkaista viehättyisi luku- tai opintopiireistä. Näitä toki voi yhtä hyvin järjestää kotona. Kyllä, mutta kun moni arastelee oman kotinsa oven avaamista naapureilleen. Sovitusti yhteistiloissa kokoontuva kerho, oli se sitten harraste-, tarinointi- tai opiskelukerho, saattaisi houkutella vanhempaakin väkeä kodeistaan ulos. 

Saatat nyt ajatella, että yhteiset tilat ovat jatkossa sitten vain naisten valtakuntaa. Ei ollenkaan! Miehetkin saattavat osallistua mielellään esimerkiksi luku- ja opintopiireihin. Ja entä jos ainoastaan miehille tarkoitettu ´ukkojen tarinatalli´ kokoontuisikin joka kuukauden tai viikon torstaina kello se ja se. Tällaiset matalalla kynnyksellä toimivat kokoontumisajot, ilman sen kummempaa valittua vetäjää, saattaisivat toimiakin.

Näin yhtenä kesänä Mikkelin torilla mainoskyltin Olutjooga. Nimestä tulikin mieleeni: entä jos miehet perustaisivat yhteiseen tilaan Olutjooga-kerhon. Tunnen nimittäin yhden uskaliaan tyypin, joka uskaltautui joogaamaan ainoana miehenä naisten keskelle – eikä edes olutta oltu tarjoiltu! Mutta pelkästään miesjoogaa, hmm? Olutpullo joogasession päätteeksi saisi hyviä tuntemuksia aikaiseksi samalla kun kroppa vetreytyisi. Olutpullohan saatetaan viedä lenkkisaunaankin, miksei se houkuttelisi miehiä myös kenties epämukavuusalueelle, joogaamaan. Ainakin teoriassa!

Mirjami Kauppinen

Mirjami Kauppinen

Kirjoittaja jää Kiinteistöliitto Itä-Suomen toiminnanjohtajan tehtävistä eläkkeelle 1.4.2019.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.