Miten säästäisin asumiskustannuksissa?

17.10.2019

Urggh – minua paleltaa! Monesti tämän tyyliset sanat ovat totisinta totta. Samalla toinen saattaa tepastella avojaloin sortseissaan ja t-paita yllään huoneistossa. Lämpötilan aistiminen kun on hyvin yksilöllistä.

Tosiasia on, että pitämällä huoneiston lämpötilan riittävän alhaisena syntyy huomattavasti säästöä lämmityskuluissa. Yleensä pärjäät viileämmässä hyvin lisäämällä vaatetusta tai aktiivisella puuhastelulla. Oletko myös huomannut, miten viileä lämpötila pitää sinut virkeänä – niin töissä kuin kotona. Lisäksi makuuhuoneiden viileämpi lämpötila takaa miellyttävämmät yöunet.

Lämmityskustannukset lohkaisevat taloyhtiön budjetista ison loven, joten yhteisesti sovitulla enimmäislämpötilalla taloyhtiöiden huoneistoissa on todellakin väliä. Joissakin taloyhtiöissä asukkaat ovat valmiita maksamaan korkeammasta sisälämpötilasta. Kuntien taloyhtiöiltä perimiin asumisen kustannuksiin yksittäinen asukas ei sen sijaan juuri voi vaikuttaa, sillä kunnat ovat keskeisessä roolissa kustannuksiin: kiinteistöveron tasoon, jäte- ja vesihuoltokustannuksiin sekä omistamiensa energiayhtiöiden kautta energian hintaan.

Lisäksi meillä Suomessa riittää puhdasta vettä. Ja sen huomaa veden kulutuksessa, joten älä lotraa peseytyessäsi turhaan vettä. Astian- ja pyykinpesukonetta kannattaa pyörittää niin täytenä kuin mahdollista. Näin et kuluta turhaan vain vettä, sähköä ja pesuainetta.

Pieniä säästöjä 

Sähköä voit säästää sammuttamalla valot niistä huoneista, missä ei oleskella. Liiketunnistimella toimivat valot on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kerrostalojen porrashuoneissa ja muissa yhteisissä tiloissa sekä rivitaloyhtiöiden piha-alueilla, jolloin valot eivät unohdu vahingossakaan päälle. Mahdollisimman pitkäikäiset, energiaa vähän kuluttavat lamput kotona ja taloyhtiössä hellivät myös kukkaroasi.

Valitsemalla energiaystävällisiä kodinkoneita on suora vaikutus sähkönkulutukseen. Pitämällä myös hyvää huolta näistä laitteista on vaikutusta sähkölaskuun. Jääkaapissa ja pakastimessa on hyvä käyttää yleisesti suositeltuja lämpötiloja: +5 ja -18 astetta.

Muita säästömahdollisuuksia

Kilpailuttamalla taloyhtiöiden käyttämiä eri palveluiden tuottajia on luonnollisesti mahdollista saada säästöjä. Toisaalta olen kuullut useita tarinoita, kun ´sutta on lähdetty pakoon, niin karhu on tullut vastaan´, eli koko kilpailuttamisprosessi on ollut turha kaiken maksavien eli taloyhtiön asukkaiden kannalta. Mutta jo se, että kilpailutetaan sopivin väliajoin yhtiössä palveluiden tuottajia antaa näille taloyhtiöstä kuvan, että yhtiön edustajat paneutuvat asukkaidensa etujen valvontaan. Silloin tavallisesti saa esimerkiksi isännöitsijöiltä, kiinteistöhuoltoliikkeiltä, siivouspalveluiden tuottajilta sekä pienimuotoisten remonttien suorittajilta sitä, mitä tilaa!

Mieti joskus, haluatko päästä turhista asuinneliöistäsi eroon. Asumiskulut nimittäin ovat tulotasosta ja perhekoosta riippumatta talouksien suurimpia menoeriä. Siksi monet eivät halua maksaa käyttämättömistä neliöistä, vaan järkiperäisesti ajatellen muuttavat pienempään asuntoon ja käyttävät säästyneet rahat vaikkapa matkusteluun ja itseensä. Tämä voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty.

Mirjami Kauppinen

Mirjami Kauppinen

Kirjoittaja on 1.4.2019 eläkkeelle jäänyt Kiinteistöliitto Itä-Suomen toiminnanjohtaja.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.