Joku voi kuurata muutossa tiloja hengityssuojain päällä

1.1.0001

Muuttosiivous koskettaa jokaista, mutta niiden määrä vaihtelee. Myös siivoustaso vaihtelee, koska ihmisten siisteyskäsityksissä on eroja. Useimmiten ajatellaan, että tuleva asukas haluaa kuitenkin siivota itse omilla kätösillään, omilla aineillaan ja oman vaatimustasonsa mukaisesti. Lieneekö perimätiedon siirtymisessä siivousasioissa vanhemmilta lapsilleen tullut kuitenkin stoppi, koska siivousmoraalin rappeutumisestakin puhutaan.

Hoidin kerran tapausta, jossa nuori aikuinen pois muuttaessaan oli jättänyt siivoamisen retuperälle. En tiedä, käyttivätkö siivousalan ammattilaiset hengityssuojaimia apunaan puhdistaessaan kylpyhuoneen lattiakaivoja hiusmönjästä, sähkölieden uunin taustaa ja muita törkypaikkoja. Mutta vuokralainen ainakin sai kodin huoltotöistä pikakurssin, jonka tunsi myös kukkarossaan, koska ei ollut noudattanut vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä saamiaan ohjeita huoneiston loppusiivouksesta.

 

Itselläni on muuttojemme yhteyksissä kaikki pääsääntöisesti sujunut hyvin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Olen kuullut myös, ettei ihmisten oppiarvoilla ja asemalla ole merkitystä siihen, millaisessa kunnossa he jättävät asuntonsa seuraavalle asukkaalle. Olen kokenut käytännössä, että

uuden asunnonkin pinnat vasta valmistuneesta yhtiöstä on muuton yhteydessä siivottava. Tai sitten olen vain ollut vaativa! Toisaalta olen aina huolehtinut myös siitä, ettei moitteen sijaa pois muuttaessamme taloyhtiöstä päin kuulu vaan päinvastoin, jälkikäteen on joku kiittänyt siivouksesta.

 

Asukas on velvollinen pitämään asuntonsa kunnossa, olipa hän sitten asunnon omistaja tai vuokralainen. Asunnon hyvään hoitoon kuuluu pienten huoltotöiden tekeminen, ja niiden avulla koti pysyy puhtaana ja turvallisena asua.

 

Kodin huoltotöiden top 5:

 

  1. Huolehdi, ettei lavuaariin ja viemäriin pääse irtohiuksia ja muuta roskaa. Tukkeutuneiden hajulukkojen kunnossapitovastuuseen on Kiinteistöliitolta tullut uusi tulkinta, lisätietoja löytyy kiinteistöalan vastuunjakotaulukosta. Lue lisää Itä-Suomen Kiinteistöviestistä nro 2/2019.
  2. Puhdista lattiakaivot säännöllisesti, jotta vesivahingoilta vältyttäisiin.
  3. Puhdista keittiön liesituulettimen rasvasuodatin, jotta se poistaisi tehokkaasti ruoankäryjä eikä likaisena aiheuttaisi palovaaraa.
  4. Pidä astian- tai pyykinpesukoneiden liitäntöjen kuntoa silmällä, mutta teetä letkujen ja liitäntöjen asennukset alan ammattilaisilla.
  5. Pidä ilmanvaihtoventtiilit puhtaina, jotta ilmanvaihto asunnossasi toimisi oikein.

 

Yhtenä ongelmana näen pitkään samassa asunnossa asuvien kohdalla jääkaappi/pakastimien taustojen imuroinnin - kuka sen säännöllisesti muistaa ja jaksaa tehdä. Kaapit saattavat olla raskaita siirreltäviä. Tosiasia on, että vuosikausia kaappien taakse kertyneet pölypallerokerrokset lisäävät tulipalovaaraa.

Huolellisesti tehtynä muuttosiivous on työlästä, vaikka kyllähän se mainiosti käy kuntojumpasta venyttelyineen. Toisaalta olisiko niin hankala paikka keskustella tulevan asukkaan kanssa siivouksen tasosta esimerkiksi tilanteessa, jossa tiedetään että uusi tekee huoneistossa joka tapauksessa remonttia.

Muistat varmaan hyödyntää kotitalousvähennystä vanhan ja uuden asunnon siivoukseen, jos luovutat kokonaisvaltaisen muuttosiivouksen suosiolla alan ammattilaiselle.

 Mirjami Kauppinen

Mirjami Kauppinen

Kirjoittaja on 1.4.2019 eläkkeelle jäänyt Kiinteistöliitto Itä-Suomen toiminnanjohtaja.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.