90-vuotias nörtti?

15.12.2017

Tuttavani kertoi hämmentyneen ihailevasti ripsakasta sedästään, joka 90-vuotiaana ryhtyi surffailemaan netissä. Meni ja osti tablettitietokoneen, sen kivan läpyskän, joka käynnistyy hipaisusta. Toisesta hipaisusta pääsee lukemaan päivän lehtiä tai menemään tarkistamaan nettipankista, onko se eläke jo tullut. Ei todella tarvitse osata juuri sen enempää kuin kaukosäädintä naputellessa. Nyt setä käyttelee tablettiaan jo kuin räppisukupolvi konsanaan. Ja on tyytyväinen!

Itse huomasin saman etelänmailla, kun aurinkorannoilla köllöttelevien eläkeläisten etusormi vain viuhui, ja sivut tabletin ruudulla kääntyilivät. - Tosin joku fossiili näkyi kirjaakin lukevan, minäkin muun muassa.

Isännöitsijät olisivat riemuissaan, jos taloyhtiöiden ikäväkikin innostuisi digimaailmasta. Silloin moni tiedotuspulma olisi ratkaistu huomattavasti vähemmällä vaivalla kuin nyt: ensin kirjoitat tiedotteen, kopioit sen, kutsut huoltoyhtiön hakemaan? Ja huoltomies jakaa kun ehtii. Aikaa menee ja kuluja tulee. Lopputuloksena voi silti olla se, että tiedotetta ei ole huomattu muun postin joukosta tai ilmoitustaululta.

Entä jos muutamalla klikkauksella saisi koko homman hoidettua useampiin kanaviin; sähköpostiin, facebookiin tai whatsappiin. Ainakin matkapuhelimeen tuleva viesti tavoittaa kaikki nopeasti ja yhtäaikaisesti, ja kännykkäviestit luetaan. Kännykkähän on suomalaisille kohta jo kuin ruumiinosa, niin kiinteästi se on liimautuneena ihmisten käteen. Syntyvätköhän vauvatkin jonain päivänä kännykät kädessä?

Kohtasin hiljattain taloyhtiön puheenjohtajan, joka oli perustanut asukkaille whatsapp-ryhmän. Rivitaloyhtiö on melko uusi, asukkaat nuoria perheitä, työikäisiä diginatiiveja. Kännykkä kilahtaa kaikilla ryhmän jäsenillä, kun joku heistä lähettää whatsapp-viestin, johon muut voivat halutessaan kommentoida. Asukkaat keskustelevat asiallisesti ja vilkkaasti. Siellä ryhmä pelitti hyvin ja perinteinen ilmoitustaulu olikin jäänyt tyhjilleen.

Whatsappryhmä - kuten suljettu facebook-ryhmäkin - ovat siitä hyviä, että puskista huutelu vaatii pokkaa, koska joutuu esiintymään omalla nimellään.

Kiinteistö-KYS Kuopiossa on ottanut käyttöön rappukäytävissään sähköisen ilmoitustaulun, jonka sisällöt tulevat isännöitsijältä. Kaikki taloyhtiön olennaiset asiat ovat näytöllä, salassa pidettävät salasanan tai koodin takana, jonka kukin asukas on saanut. Tämä digitaalinen rappunäyttö se vasta hieno peli on! Sitä osaa käyttää hänkin, joka vierastaa tietokonetta, ohi kulkiessaan vain pysähtyy hipaisemaan kiinnostavalta kohden, siitä nasahtaa lisätietoa. Tiedotteet ovat aina ajan tasalla, kun isännöitsijä ne verkkoyhteydellä päivittää. Mutta ei paperitiedottamisesta voi luopua vielä ainakaan 10 vuoteen, isännöitsijät kertovat. On vielä paljon asukkaita, joilla ei ole tietokonetta.

Kehitys on kuitenkin väistämätöntä; se aika on lähellä, jolloin Suomessa ei ole enää ainuttakaan ihmistä, joka ei osaisi käyttää tietokonetta ja muita viestintäkanavia. Taloyhtiöiden toimijoille se on iso helpotus. Josko ne kommentit en minä ole tiennyt tai miksi meille ei ole kerrottu, vähenisivät.
Jos joku uupuu kaiken monikanavaisesti saapuvan tiedon vastaanottamiseen, pankoon hän kanavat hetkeksi kiinni. Rattaille voi hypätä takaisin, kunnes hermot ovat levänneet.

Ja mitä tulee ikään ja sen tuomiin rajoituksiin, niin ei niitä ole. Sen vahvistaa tuttavani sedän esimerkki. Tuskin hän kuitenkaan tekee niin kuin teki eräs tuntemani iäkäs metsien mies. Käsistään erinomaisen taitavana hän nikkaroi itselleen ruumisarkun, jossa hänet sitten haudattiinkin. Spesiaalia arkussa oli vainajan pään viereen nikkaroitu kännykkäkotelo. Hän kun halusi pitää yhteyttä kavereihinsa tuon puoleisestakin! Sitä en tiedä, pantiinko kännykkä hänelle mukaan tuonenvirralle.

Anna-Liisa Pekkarinen

Anna-Liisa Pekkarinen

Kirjoittaja on bloggari ja toimittaja annaliisapekkarinen@gmail.com www.annaliisapekkarinen.net

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.