Vähäisellä käytöllä olevista taloyhtiön kylmäkellareista eroon

14.8.2019

Moniko enää säilyttää taloyhtiöiden kylmäkellareissa mehuja, marjoja tai hilloja, kun terveysvalistus varottaa sokerin vaaroista. Tämä osaltaan vaikuttanee tilojen vähäiseen käyttöasteeseen. Useimmiten päänvaivaa aiheuttavat tulevat remontit, ja mitä mahdollisesti energiasyöppöjen kylmäkellareiden tilalle.

Kylmäkellareiden olemassaolo on todella pitkään ollut loistavaa palvelua taloyhtiön asukkaille. Vähäisen käyttöasteen havaitsee näppituntumalla, eli kuinka monen kellarikomeron ovi on lukottomana. Mikäs estäisi tekemästä kyselyä kylmäkellarin käyttöasteesta, jos se halutaan selvittää tarkasti. Asukkailta voi pyytää myös ideoita, mitä kylmäkellareiden tilalle, mikäli niistä luovutaan kokonaan. Remontointi onkin usein nähty kannattamattomaksi, vaikka euro poikineen menee tilojen muuntamisessa toiseksikin.

Utelias ohikulkija näkee kylmäkellareiden ovien raoista helposti kellarin sisällön. Tiedän tapauksen, kun kylmäkellarissa oli säilytetty laadukkaita vuosikertaviinejä tai samppanjoita. Voit kuvitella, miltä pullojen omistajasta on tuntunut, kun voro oli vieraillut kylmäkellarissa. Edes lukot eivät olleet estäneet saalistajaa. Jälkiviisaasti voi ajatella, että olisi edes älynnyt peittää pullorivistön.

Itse olen perhejuhlien aikana säilyttänyt kylmäkellarissa isoja virvoitusjuomapulloja ja lyhytaikaisesti jopa täytekakkuja. Tällaisten ´pöhlimisestä´en kuitenkaan ole kuullut. Kellareissa säilytetään myös kukkaruukkuja, muoviesineitä ja leivontavälineitäkin, jos keittiössä on näille niukasti tilaa. Samoin kaikkia harvoin tarvittavia isoja esineitä.

Mitä kylmäkellareiden tilalle?

Usein käytöstä poistettava kylmäkellari on liian pieni yhteiseksi kerhotilaksi, mutta harrastetilaksi riittävän iso. Kuitenkin yhtiön innokkaimpia nykyisiä ja tulevia marjanpoimijia varten voidaan tilaan asentaa esimerkiksi lukolla varustetut kylmiöt. Voi olla, että joku niissä haluaisi vielä säilyttää mehujensa ja hillojensa ohella luomuperunoita tai -porkkanoita, ja hyvinä omenavuosina omenoitakin.

Kylmäkellarit ovat varastoja, jotka sinänsä eivät edistä taloyhtiön yhteisöllisyyttä. Jos yhtiössä kuitenkin halutaan suosia sitä tai yksilöllistä liikuntaharrastusta, niin kellareiden tilalle voidaan luoda liikuntapiste, taloyhtiön oma kuntosali. Jos tilaa ja halua riittää, niin sinne voidaan hankkia kuntopyörä, pieni tramboliini ja jalkaprässi. Pienemmillä kustannuksilla päästään, jos tilaan hankitaan kepit, kuminauhat, steppilauta tai oveen kuntolaite. Joku vihmerä taloyhtiön asukkaista voisi toimia vaikkapa kuntopiirin ohjaajana, vaikkapa vakiopäivänä samaan kelloaikaan. Lystiä riittäisi!

Yhteisöllisyyttä edistäisi myös, jos taloyhtiön nuoret äidit tai isät voisivat tulla liikuntahuoneeseen kuntoilunsa ohella juttelemaan vertaistensa kanssa samalla kun perheiden pienimmät leikkivät tilassa. Eikä kotiin tule sotkua! (Mutta jäljet on mukavampi siivota porukalla.)

On muistettava, että meille marjanpoimijoille luonnonmarjojen yms. kerääminen on tärkeää toimintaa – itikoista ja hirvikärpäsistä huolimatta! Kun metsästä saa suuremman saaliin eikä puhti enää riitä marjojen puhdistamiseen, niin osa meistä mehustaa marjat ja laittaa mehun talteen kylmäkellarin asemesta kotipakastimeen. Samoin marjat ja sienet päätyvät pakkaseen. Hillot sekä vihannes- ja sienisäilykkeet säilynevät hyvin jää-/viileäkaapissa. Lisäksi niitä on mukava antaa lahjoina.

Ennen kuin kylmäkellareiden poistamiseen ryhdytään: asia vaikuttaa kaikkien asumiseen, joten siitä päätetään taloyhtiön yhtiökokouksessa normaalilla enemmistöpäätöksellä. Lisäksi pitää muistaa muuttaa yhtiöjärjestystä yhteisten tilojen osalta, jos kylmäkellarit on mainittu nykyisessä yhtiöjärjestyksessä.

Mirjami Kauppinen

Mirjami Kauppinen

Kirjoittaja on 1.4.2019 eläkkeelle jäänyt Kiinteistöliitto Itä-Suomen toiminnanjohtaja.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.